οι απόψεις που γράφονται σε αυτο το blog εκφράζουν μόνο αυτους που τις γράφουν
ΟΙ επίσημες απόψεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της κίνησης : http://www.mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr
και οι επίσημες απόψεις ( ανακοινώσεις - ψηφίσματα ) της ΣΠΙΘΑΣ 1ου διαμερίσματος ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Σπιθας : http://spithakentroathinas.blogspot.com/p/blog-page_379.html και είναι συλλογικές αποφάσεις των συνελεύσεων.

Για να δημοσιεύσουμε το άρθρο σου διάβασε τις οδηγίες στο κάτω μέρος του blog

ΣΠΙΘΑ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ TV

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ TO TV CHANNEL ΜΑΣ ΠΑΤΑ ΕΔΩ http://spithakentroathinastv.blogspot.com/ ΑΝ ΘΈΛΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΤΗΣ ΠΑΥΣΗΣ ( Pause ) ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ
"Όποιος ρωτά "τι είναι η σπίθα;" έχει στα χέρια του μόνο μιαν απόφαση. Τίποτε άλλο. Όποιος τη βλέπει λειψή ή λάθος, συμμετέχει και την συμπληρώνει, με δημοκρατικές διαδικασίες.
Όποιος περιμένει "έτοιμη τροφή", ας περιμένει.
Την ιστορία τη γράφεις, με δυο τρόπους : Είτε συμμετέχοντας είτε απέχοντας.
Διαλέγεις."

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Οράματα και... Θάματα από τον "Σπίθα Μόνος μου"


To sleep for us into the spot... Μετάφραση: Το σλιπ που φοράς είν του Δεσπότ....
Ή για να το πούμε διαφορετικά... αφήνουμε το βρακί του Δεσπότη στον πισινό που ανήκει!

Έχοντας κάποιες πρώτες σκέψεις για τα τεκταινόμενα περί οργανωτικού, θάθελα να μοιραστώ μερικές ιδέες από μια άλλη οπτική...
Στην πραγματικότητα ψάχνουμε να ταιριάξουμε την Σπίθα και την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών γενικότερα, σε μία οργανωτική δομή παλαιάς αντίληψης. Όσο και να το προσπαθούμε δεν θα αποδώσει αυτά που προσδοκά και χρειάζεται η Κίνηση. Το οργανωτικό που ταιριάζει στη Σπίθα υπάρχει ήδη στα γραμμένα, τόσο της Ιδρυτικής, όσο και στις υπόλοιπες ομιλίες του Μίκη Θεοδωράκη!

Φτιάχνουμε ομάδες εργασίας λοιπόν! Εκπονούμε μελέτες για τις δράσεις που αφορούν τους πολίτες σε κάθε επίπεδο! Η οργάνωση θα προέλθει αβίαστα μέσα από τις ανάγκες της κίνησης! Αν θέλω να φτιάξω σπίτι με έναν όροφο, θα σκάψω τόσο ώστε τα θεμέλια να κρατήσουν έναν όροφο. Αν όμως θελήσω να χτίσω έναν ουρανοξύστη, θα σκάψω πολύ βαθύτερα. Δεν γίνεται να κρατήσω τα σχέδια του ενός ορόφου για ένα χτίσμα πολυόροφο! Εάν το κάνω, τότε
η καταστροφή είναι προδιαγεγγραμμένη με μαθηματική ακρίβεια! Στην πραγματικότητα λοιπόν, ό,τι συνέβη μέχρι σήμερα ήταν μαθηματικά προδιαγεγγραμμένο, απλά γιατί οι οργανωτικές δομές που προτάθηκαν δεν είχαν τα απαραίτητα θεμέλια για να στηρίξουν αυτό που χτίζεται! Ήταν λοιπόν μοιραίο να καταρρεύσουν και να συμπαρασύρουν μαζί τους όσους πίστευαν σε αυτές!

Για να σταθεί ένα οργανωτικό που να μπορεί να συμπεριλάβει όλες τις παραμέτρους αυτής της Κίνησης, πρέπει να αποτελεί μοντέλο νέας κοινωνικής δομής, γιατί αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι αλλαγή του κοινωνικού μοντέλου!

Τα κοινωνικά συστήματα νοσούν! Δεν υπάρχει υγιές κοινωνικό σύστημα ούτε και πρόκειται να υπάρξει αν δεν βασίζεται στις αδιάβλητες ηθικές αξίες της αγάπης και της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων που απαρτίζουν τις κοινωνίες. Η κοινωνία μας, καθώς και οι κοινωνίες παγκοσμίως, είναι μία ωρολογιακή βόμβα με προδιαγεγγραμένο σημείο ανάφλεξης! Τα περισσότερα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή η ανάφλεξη θα ξεκινήσει από την Ελλάδα! Επομένως εδώ, σ' αυτό τον τόπο, θα συμβούν οι μεγαλύτερες συγκρούσεις, κυρίως σε επίπεδο ιδεών! Το Μνημόνιο και οι παράμετροι της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της ρεμούλας, του εκφυλισμού και της φαυλότητας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι πυροκροτητές μιας κοινωνικής έκρηξης που έχει ήδη ξεκινήσει, άσχετα εάν αυτή την στιγμή δεν δίνει ακόμα έντονα φαινόμενα! Είναι επίσης μαθηματικά βέβαιο ότι θα εξελιχθεί και θα δώσει την έκρηξη στην κατάλληλη στιγμή. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι!

Σήμερα, αυτό που είναι άμεσο και απολύτως απαραίτητο να γίνει σε πρώτη προτεραιότητα, είναι να δημιουργηθούν τα θεμέλια της νέας κοινωνικής δομής. Φυσικά εδώ τίθεται εύλογα το ερώτημα! Ποιά θα είναι αυτά τα θεμέλια; Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ένα εντελώς ρητορικό ερώτημα, διότι η απάντηση είναι γνωστή σε όλους. Η κοινωνία που θέλουμε να έχουμε είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υπάρχει σήμερα!

Με άλλους λόγους... Σήμερα π.χ υπάρχει αδιαφάνεια στις αναθέσεις έργων. Τι θέλουμε να έχουμε? Διαφάνεια! Πως θα την επιτύχουμε; Θα κάνουμε μία ομάδα εργασίας που θα εκπονήσει ένα σχέδιο διαφάνειας και θα το θέσει σε πιλοτική εφαρμογή κατ' αρχάς μέσα στην Σπίθα που εκπονήθηκε ή και σε όσες θέλουν να συνεργαστούν. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα υπέρ και τα κατά, τα συν και τα πλην, ώστε να διορθώσουμε τα πλην και τα κατά και να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο διαφάνειας αδιάβλητο σε οποιεσδήποτε συνθήκες! Ήδη με την προοπτική της οργάνωσης συναυλιών, έχουμε κίνητρο και αντικείμενο.

Το ίδιο θα κάνουμε με την κακή διαχείριση του Δημόσιου χρήματος! Μέχρι τώρα, όποιος έχει την εξουσία έχει και το Ταμείο! Τι θέλουμε? Σωστή διαχείριση. Πως θα την επιτύχουμε? Θα ορίσουμε το Ταμείο ως Ανεξάρτητη Αρχή που θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση διάθεσης χρήματος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις εξασφάλισης σωστής διαχείρισης! Πως μπορεί να εφαρμοστεί αυτό? Με το να ελέγχουν οι ίδιοι οι Πολίτες την Οικονομία! Άρα η διαχείριση των Οικονομικών ανατίθεται στους πολίτες που θα παίζουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης σε κάθε εκλεγμένη συντονιστική ομάδα ή άλλη αρχή και θα ελέγχουν άμεσα την διάθεση του κοινού χρήματος.

Το ίδιο θα κάνουμε με την Παιδεία! Ορίζουμε τους εκπαιδευτικούς ως Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε αυτοί να ορίζουν την διδακτέα ύλη, μιας και είναι οι πλέον αρμόδιοι να ασκήσουν αυτό το λειτούργημα διαφυλάττοντας έτσι την Ιστορία, την Γλώσσα, την Παιδεία ολόκληρη!

Κινούμενοι με αυτό τον τρόπο, διαμορφώνουμε ανεξάρτητες αρχές πολιτών που ελέγχουν και εξασφαλίζουν οι ίδιοι τον τρόπο της κοινωνικής τους ζωής! Έτσι δημιουργούμε σχολεία, παντοπωλεία, φροντιστήρια και ό,τι ακόμη χρειαζόμαστε και ζητάμε από τους Σπιθιστές που έχουν επιχειρήσεις ή καταστήματα να διαθέτουν ειδική και μεγάλη έκπτωση σε όλα τα μέλη των Σπιθών, ενώ παράλληλα διαμορφώνουμε ομάδες ελέγχου, ώστε να εξασφαλίζουμε ότι οι εκπτώσεις είναι πραγματικές. Έτσι ενισχύουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των Σπιθιστών, δίνουμε κίνητρο στους πολίτες να πλησιάσουν την Σπίθα και επιπλέον παίρνουμε στα χέρια μας την βάση της κοινωνίας μας!  Μία κίνηση, τρία (3) αποτελέσματα!

Στόχος λοιπόν, ενός οργανωτικού σχεδίου θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη ενός νέου κοινωνικού μοντέλου μέσα στις Σπίθες και ανάμεσα σ' αυτές! Αν δεν γίνει αυτό, τότε σκάβουμε θεμέλια για άλλο ένα Κόμμα! 

Επομένως η τελευταία ανακοίνωση του Μίκη Θεοδωράκη για το οργανωτικό είναι αυτή που πρέπει να κρατήσουμε και να αναπτύξουμε, ακριβώς γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να γίνουμε πραγματικά Ανεξάρτητοι Πολίτες. Να πάρουμε από σήμερα στα χέρια μας την ευθύνη της ζωής μας και να οργανώσουμε τις Σπίθες μας όχι σαν τοπικές κομματικές οργανώσεις ή σωματειακού τύπου ομάδες, αλλά σαν τοπικές κοινωνίες με άμεσους και άρρηκτους δεσμούς μεταξύ τους!

Για να ξεκινήσουμε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ανταλλαγή προσφοράς εργασίας! Έτσι αφ' ενός μεν θα εξοικονομούμε χρήματα, αφ' ετέρου θα αναπτύσσουμε κοινωνικούς δεσμούς αποκαθιστώντας κατ' αρχάς την σύνθεση της Ελληνικής Κοινωνίας η οποία έχει διαλυθεί!

Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα, σε Σπίθες 20 και 40 ατόμων τρέχουν 2-5 άτομα κι αυτό συμβαίνει γιατί οι πολίτες στην πραγματικότητα δεν θέλουν να λειτουργούν κομματικά! Θέλουν να κάνουν κάτι νέο, κάτι που θα τους ενθουσιάσει γιατί θα τους δώσει διέξοδο στην κρίση που βιώνουν!

Σκεφθείτε! Τι διέξοδα δίνει αυτή την στιγμή η Σπίθα στους πολίτες? Γιατί είναι τόσο λίγοι αυτοί που έλκονται σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε πόλης ή περιφέρειας? Και γιατί οι περισσότεροι από αυτούς που έλκονται, έρχονται με πολιτικές θέσεις και με διάθεση να φωνάξουν και να διαδηλώσουν? Το να κάνουμε αφισσοκολλήσεις και να τρέχουμε σε διαδηλώσεις, όσο και αν εκτονώνει ως ένα βαθμό της οργή μας, δεν παύει να είναι μία κομματική ή συνδικαλιστική πρακτική! Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε κοινωνικά και να χτίσουμε την νέα Ελληνική Κοινωνία μέσα στις Σπίθες! Αυτό ας είναι το πρώτο βήμα! Όταν διαδηλώνουν πολίτες πέφτουν δακρυγόνα. Όταν διαδηλώνουν κοινωνίες, πέφτουν Κυβερνήσεις! 

Μετά θα χρησιμοποιήσουμε εναλλακτική οικονομία, σταδιακά, μέχρι να έρθει η ώρα να έχουμε πρόσβαση σε πρώτες ύλες! Και ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε μία πραγματική οικονομία είναι να φτάσουμε να τυπώσουμε δικό μας χρήμα! Χρήμα που θα κινείται μέσα στην Σπίθα είτε υπό μορφή κουπονιού ανταλλαγής είτε ακόμη και κανονικού χρήματος! Αυτό θα δραστηριοποιήσει όλες τις παραγωγικές μας δυνάμεις. Θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας και το κυριότερο, θα δώσει ένα καίριο πλήγμα στο σάπιο κατεστημένο της φαυλοκρατίας που άμεσα θα τεθεί εκτός κοινωνικού ιστού! Με δικό μας χρήμα δεν θα είμαστε κατ' αρχάς υποχρεωμένοι να πληρώνουμε Φ.Π.Α. αλλά και επιπλέον φόρους στις παροχές μας, που συνεπάγεται σημαντική μείωση του κόστους των υπηρεσιών. Αυτή θα είναι και η πλέον δυναμική κίνηση έμπρακτης στάσης Ανεξάρτητων Πολιτών.

Φυσικά όλα αυτά χρειάζονται μελέτη από ομάδες ειδικών (οικονομολόγων, δικηγόρων, επιχειρηματιών), τους οποίους μέχρι τώρα απασχολούμε με το γνωστό οργανωτικό πρόβλημα! Είναι όμως εφικτά και ήδη εφαρμοσμένα σε πολλές γωνιές του πλανήτη και στην τελική εμείς είμαστε εκείνοι που αποφασίζουν. Εάν εμείς συμφωνήσουμε, ό,τι συμφωνήσουμε αυτό θα ισχύει. Κι όταν έρθει η ώρα να κάνουμε την Ελλάδα ανεξάρτητη, τότε θα μπορούμε με το ίδιο δικαίωμα που οι Η.Π.Α. επί εποχής Ρήγκαν, συνέδεσαν το δολλάριο με τους στρατιωτικούς και πολεμικούς εξοπλισμούς, να συνδέσουμε την αξία του επίσημου νομισματός της με την Τέχνη και τον Πολιτισμό της, απαξιώνοντας όλα τα Τραπεζικά συστήματα αξιών.

Υπάρχουν δεκάδες θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να στηθεί μία νέα κοινωνία. Αναμφισβήτητα η προτεραιότητα είναι η μαζικοποίηση του κινήματος, με στόχο όμως την ανάπτυξη της νέας κοινωνικής δομής από σήμερα, από τώρα, γιατί αυτό που συμβαίνει εδώ, με τις Σπίθες και την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών, δεν αφορά μόνο σε τοπικό επίπεδο, ούτε μόνο εθνικό. Γράφουμε σελίδες Παγκόσμιας Ιστορίας! 

Εν κατακλείδι λοιπόν. Η ιδέα δεν είναι κάτι τo καινοφανές! Είναι όλα γνωστά σε όλους! Ξέρουμε τις ανάγκες μας, επομένως γνωρίζουμε και τι πρέπει να κάνουμε! Μπορούν όλoι να προσθέσουν δεκάδες ιδέες πάνω σ΄αυτή την πλατφόρμα! Η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον δεν περιμένουμε να το κάνουν άλλοι για μας! Θα το κάνουμε εμείς. Για εμάς και την Ελλάδα. Και η Ελλάδα για την ανθρωπότητα!

by Σπίθα Μόνος μου on Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011


http://www.facebook.com/note.php?note_id=107560409329717

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ
να μήν βρίζουμε,ούτε να γράφουμε κάτι απλώς για να γράψουμε. Δεν επιτρέπεται να βάλουμε έναν σύνδεσμο στο σχόλιό μας. Καλό θα είναι να μην γράφουμε μια ενημέρωση για ένα γεγονός που τρέχει αφού σκοπός του σχόλιού μας είναι να απαντήσουμε στο άρθρο και όχι να ενημερώσουμε ή να διαφημίσουμε το οτιδήποτε. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ιστότοποι γι' αυτό τον σκοπό.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ
να στέλνετε τα άρθρα σας στην zimosispithas@gmail.com για να τα δημοσιεύουμε.
Η σελίδα www.zimosispithakentroathinas.blogspot.com
φτιάχτηκε γι'αυτό το σκοπό. Για να αρθοργαφούμε τις απόψεις μας και προπάντον τις θέσεις του καθενός μας, που θα συμβάλουμε έτσι στην διαμόρφωση μιάς προγραμματικής διακήρυξης της κίνησής μας.

Για αυτούς που πρώτη φορά ασχολούντε με το ίντερνετ και δεν ξέρουν ακόμα πως να γράψουν ένα σχόλιο ή πως θα αναρτήσουν το άρθρο τους να τους ενημερώσουμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο αυτό.

ΓΙΑ να σχολιάσω:
Γράφω το κειμενό μου ( φροντίζω να μην είμαι εκτός θέματος. Δηλαδή π.χ. δεν γράφω κάτω από ένα άρθρο με θέμα το σκοπιανό για το τι θα γίνει αν γίνουν εκλογές και ποιά η θέση της Κίνησης. Αν θέλω να ρωτήσω για αυτό, πάω στις ετικέτες ,βλέπω αν υπάρχει τέτοιο θέμα και αν ναι τότε σχολιάζω εκεί.Αν πάλι δεν υπάρχει, τότε στέλνω την ερώτησή μου στο zimosispithas@gmail αρθογραφώντας αν θέλω και το δικό μου σκεπτικό ώστε να προβληματίσω για να ανοίξει έτσι ένας διάλογος.
Αν υπάρχει θέμα και θέλω να σχολιάσω, τότε γράφω το σχόλιό μου στο κουτάκι που είναι γιά αυτό τον σκοπό και επιλέγω εκεί που λέει:

Υποβολή σχολίου ως: επιλογή προφίλ ( το ανοίγω )
1) αν έχω GMAIL ( λογαριασμός google ) και μετά θα με πάει να δώσω τα στοιχεία μου και αφού τα δώσω θα μου επιτρέψει να υποβάλω το σχόλιό μου.

2)LiveJournal (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

3) WordPress (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

4) TypePad (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

5) AIM (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

6) open ID (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

7) Όνομα/διεύθυνση URL ( ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ) βάλε απλώς ένα όνομα και τίποτα άλλο.Πάτα συνέχεια και Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί.

8) Ανώνυμος/η ( ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΜΕ ) Αν το επιλέξεις δεν θα μπορείς να βάλεις το όνομά σου.
Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί ΑΝΩΝΥΜΑ

ΑΥΤΑ
και αν χρειαστήτε βοήθεια μην διστάσετε να μας ρωτήσετε στο zimosispithas@gmail.com

Για να δημοσιεύσουμε το άρθρο σου

Στείλε το άρθρο σου στο zimosispithas@gmail.com

απαραίτητη προϋπόθεση να βάλεις τα στοιχεία σου.

όνομα
επίθετο
τηλέφωνο ( για επαλήθευση )
σε ποιά ΣΠΙΘΑ συμμετέχεις
και σε ποιά κατηγορία ανήκει το άρθρο σου

αν έχεις και μία φωτογραφία στείλτην.
και επειδή συνηθίζετε να μπαίνει μία φωτογραφία στις αναρτήσεις των blog βάλε μία για το άρθρο σου.


σημ. : τα στοιχεία σου ( όνομα - επίθετο ) δεν θα δημοσιευτουν αν δεν το επιθυμείς. Mπορείς να έχεις ένα παρατσούκλι (nickname ) ή να υπογραψεις μόνο με τα αρχικά σου.